top of page

JOSIPA PAVIČIĆ: KIDAJMO NALIJEVO OD MANIPULATORA

Nema logike za ovakva ponašanja

Spisateljica Josipa Pavičić svako nas malo podsjeti na događanja oko nas, a ovoga puta progovorila je o manipulatorima - Nedjelju, koja nam je možda bila zadnja od svih nedjelja, mnogi su od nas proveli u svađama, častili se verbalnim šamaranjem, lijepili si bolne etikete i zarili si nokte do krvi i mesa. Mnogi su od nas u toj raspravi bili nečiji otirači za noge. Neke žene moraju naučiti šutjeti, moraju se odreći sebe i moraju razumjeti loš dan, san i potrebu svog muškarca da se ‘očisti na njima. I sve to zbog višeg cilja- mira u kući. S jedne se strane kunemo u ljubav, a s druge pokazujemo i živimo sve ono što ljubav nije. Nastavljamo vjerovati i tvrditi kako su drugi krivi za naše loše trenutke i nastavljamo upirati prstom, jer nismo mi, drugi su loši. “Ti si meni napravio gadosti koje nitko nikad nije, nisi zahvalna za sve što činim za nas, ti si tako čudna, ti si težak i jadan, grozna si proračunata osoba, ti si kalkulator, muljator, ti me ne voliš jer da me volis ponašala bi se tako i tako, gotovanko, glupačo, idiote, makni se od mene, glupa si, odvratan si, ti si najveće razočaranje...” Jel vam ovo poznato? Budite iskreni sa sobom.

- Kažu mudraci kako se tri stvari ne mogu nikada vratiti: vrijeme, riječ i prilika. Istina. Čuvajmo se vlastitog jezika, on nas može najviše koštati jer nema tog sredstva, novca niti načina kojim možemo kupiti izgubljeno povjerenje. Nema tih poklona i putovanja kojima možemo vratiti ljubav koju smo tako olako shvatili, jer da tome nije tako, nikada se ne bismo usudili nanijeti bol duši koju volimo. A ironija u svemu tome jest da sve izrečeno u transu vlastitog nezadovoljstva i neispunjenih očekivanja, govori jedino o nama a ne o osobi koju prozivamo. Nema logike za ovakva ponašanja, kažem vam, a vi kako hoćete. Jer jednom kad završite u bolničkom krevetu, shvatit ćete da je sve u ovom životu, osim onoga što ste proveli u osmijehu, sreći, pomaganju i prihvaćanju, bilo čisti ‘propuh’, bačeno vrijeme, traćenje života. Kidajmo nalijevo od manipulatora, kalkulatora, neodlučnih i sitničavih sinova i kćeri, jer ako se oni nisu spremni mijenjati zbog sebe, zašto mislimo da će se mijenjati zbog nas? - dodaje Josipa.


- Tako istinito. Tako tužno, a tako istinito. Bilo bi dobro da je kraće. Ovo je takva brutalna istina...Ama baš sve. Bravo Jope. Bas tako, bravo na postu draga Josipa - komentirali su Josipini čitatelji.


Spisateljica je ovu svoju poruku poslala iz Italije, gdje je na brodici uživala u plovidbi kroz Lago Di Braies, poznato talijansko jezero.

Josipa je ovo ljeto, osim jezera, odlučila posjetiti i Cortina d'Ampezzo Dolomites, poznati skijaški resort te Passo Giau - Dolomitske planine poznate po brojnim prirodnim ljepotama koje su je čini se itekako očarale.

bottom of page