top of page

HTZ NAJAVIO MAŠKARANO LUDILO NA KVARNERU

Popularne maškare Zvončare UNESCO uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta

Tijekom siječnja i veljače Primorsko-goranskom županijom vladaju maškare, a to znači da cijela županija postaje rasplesana kostimirana pozornica. Prema tradiciji, u siječnju brojni gradovi i mjesta predaju vlast maškarama, a nakon dvije godine ovogodišnje maškarano ludilo vraća se starim „užancama“ (običajima), javlja Hrvatska turistička zajednica.


Dio mjesta vlast maškarama predalo je već minutu iza ponoći nakon blagdana Sveta tri kralja 6. siječnja, dok većina ipak vlast predaje na dan svetog Antona Pustinjaka 17. siječnja kada se zvukom antonjskog roga službeno označava početak tzv. petog godišnjeg doba ili karnevala.

Ove godine programi će trajati kratko do 22. veljače, pa se tako Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci održava u nedjelju 19. veljače, Balinjerada u Opatiji u nedjelju 12. veljače, a u Crikvenici u nedjelju 29. siječnja održava se i Dječja i Velika maškarana povorka.


U Primorsko-goranskoj županiji iznimno su ponosni i na svoju nematerijalnu kulturnu baštinu - zvončarske ophode na području Kastavštine, koje je prepoznao i UNESCO te ih uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Svaka zvončarska grupa, uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme svojim tradicionalnim rutama kreće u ophode po mjestima i selima.

Comments


bottom of page