top of page

HRVOJE ŠALKOVIĆ OTKRIO RECEPT ZA KATSU PILETINU

Poznati putopisac vodi vlastiti restoran Brewbites u Zagrebu

hrvoje šalković restoran
foto Mario Pavlović

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a neke od najvećih razlika su količina začina te jedenje hrane štapićima i rukama. Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju. Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai koji u sebi ima kikiriki, ali i okus koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću. Chicken teriyaki noodles svakako spadaju u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.

foto Domagoj Doko

- Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga - od voća poput ananasa i manga, ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee - otkriva nam Hrvoje Šalković, vlasnik restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce: 500 ml vode, 300 ml rižinog octa, 200 ml jabučnog octa, 300 g šećera i 100 g narezanog đumbira. Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca. Dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu): 40% soja sosa, 40% ulja od sezama i 20% rižinog octa. Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.


Katsu piletina. Priprema komponenta: 150 g piletine, 150 g jasmin riže, 30 g edamame graška, 20 g ukiseljenog đumbira i 80 g sonoma salate. Sastojci za sonoma salatu: 55 g prethodno ukiseljenih krastavaca, 5 grama chillia bez sjemenki, 5 grama sezama pola/pola i 0,3 ll dressinga.

- Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca. Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova, možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha, narežemo ju na komade od 1cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka - otkriva Šalković, čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju.


Inače ovaj restoran nudi i druga popularna azijska jela pa tako osim ove popularne piletine možete kušati i green curry, tikka masala, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana, te chickpea, avocado & tofu salad. Azijska jela potpuno se razlikuju od zapadnjačke kuhinje i pravo su osvježenje za naša nepca. Često se u njihovoj pripremi, umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina. Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve – od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora. Želimo vam dobar tek!



bottom of page