top of page

HRVATSKA NA POPISU ZEMALJA KOJE TREBA POSJETITI 2022.

Hrvatska turistička zajednica otkrila i kako imamo rast prometa od čak 306 posto

Na listi zemalja koje treba posjetiti u 2022. našla se i Hrvatska, javlja Hrvatska turistička zajednica. Listu su sastavili savjetnici putovanja iz različitih agencije, a Christen Perry iz Classic Travel Connectiona navela je dalmatinsku obalu kao lokaciju koja se ne smije propustiti. Prema njezinim riječima, na vrhu liste za 2022. nalazi se upravo jedrenje Dalmacijom. Kao razloge navodi jedinstvena iskustva, savršenu kombinaciju povijesti, kulture, ljepote, vina i gastronomije, uz prilagođene itinerare i male grupe.


- Odabrati “Top Pick” za 2022. nije lak zadatak! Ima previše destinacija za birati. No, moja ovogodišnja destinacija za "ne propustiti" je Dalmatinska obala iz udobnosti luksuzne jahte. Male grupe, prilagođeni itinerari, jedinstvena iskustva i savršena kombinacija povijesti, kulture, ljepote, vina i gastronomije, sve su to veliki razlozi da jedrenje u Hrvatskoj stavim na vrh moje liste za 2022. godinu - poručila je Christen, a prenosi Travel Market

Još jedna dobra vijest vezana za Hrvatsku je i kako smo za božićne i novogodišnje blagdane ostvarili rast turističkog prometa od čak 306 posto. Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u razdoblju od 24. prosinca 2021. do 6. siječnja 2022. ostvareno 144 tisuće dolazaka i 424 tisuće noćenja, što u odnosu na isto razdoblje 2020. i 2021. predstavlja rast od 306 posto u dolascima i 190 posto u noćenjima.


- Rezultati ostvareni tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana bude optimizam te potvrđuju tržišnu poziciju naše zemlje kao kvalitetne i dobro pripremljene destinacije. Brojni domaći gradovi poput Opatije, Dubrovnika, Splita, Osijeka ili Zagreba pripremili su zanimljive sadržaje u kojima se moglo uživati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Kako bi suzbili širenje pandemije, smanjili dnevni broj novozaraženih te nastavili s pozitivnim turističkim tijekovima pozivam sve na odgovorno ponašanje i cijepljenje. Nastavit ćemo s provođenjem svih aktivnosti koje će našoj zemlji osigurati zadržavanje pozicije najuspješnije destinacije Mediterana - istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je cilj u ovoj godini ostvarenje 90 posto rezultata iz rekordne 2019. godine.

Promatrajući turistički promet na obali, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u jadranskim je županijama ostvarena 91 tisuća dolazaka i 298 tisuća noćenja, dok je na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvareno 54 tisuće dolazaka i 126 tisuća noćenja. - Zabilježili smo odlične rezultate koji će zasigurno doprinijeti i ukupnom pozitivnom utjecaju turizma na konačne prihode kao i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Ove godine u fokusu nam je cjelogodišnja, održiva turistička ponuda, ali isto tako i zadržati imidž sigurne destinacije koji smo izgradili prošle godine. Zato je ključno cijepiti se u što većem broju, jer će se i 2022. turistička godina odvijati u okolnostima pandemije i apeliram na dodatnu odgovornost cijelog turističkog sektora - zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Gledajući po županijama, najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji. Gledajući pak po destinacijama, najviše je noćenja u navedenom razdoblju ostvareno u Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Dubrovniku, Splitu i Zadru, dok su najviše noćenja, gledajući po tržištima, ostvarili domaći gosti, a zatim Austrijanci, Slovenci i Nijemci.

Comments


bottom of page