top of page

HRVATI PROIZVELI KOZMETIKU OD KOZJEG MLIJEKA

Kozje mlijeko kožu čini mlađom

kozje mlijeko u kozmetici
foto Mario Periša

Kozje mlijeko već je dobro poznato kada je riječ o imunitetu, prvenstveno kod bolesti dišnog sustava, no zbog svog sastava kozje mlijeko je vrlo blago i prema ljudskoj koži. Kozje mlijeko hrani kožu, čini ju hidriranom i mekom te djeluje protuupalno. Korištenje ovog mlijeka nema nikakvih negativnih posljedica na kožu, a zbog prisutnosti alfa-hidroksi kiselina ono otklanja odumrle stanice, učinkovito ljušti gornji sloj kože pa je stoga rezultat sjajniji i ujednačeniji ten.

Djeluje protuupalno zbog molekula masti koje inhibiraju rast mikroorganizama, a vrhnje je izvrsno sredstvo za vlaženje kože, djeluje umirujuće te je pomlađuje. Vitamin A cijeli oštećene stanice, koži će podariti novi život i zaustaviti formiranje bora, a selen je prirodni element koji podiže otpornost kože na utjecaj sunca. U svojoj srži, učinci kozjeg mlijeka su vlaženje, anti-age, protuupalno, njegujuće djelovanje, popravlja i revitalizira, ne noseći pritom sa sobom nikakve negativne posljedice na kožu i koži pruža odmor.

Sve to jako dobro zna i obitelj Korošec iz Đelekovca iz Podravine koja proizvodi kozmetiku od kozjeg mlijeka. Imaju dvjestotinjak koza, a njihovo mlijeko već nekoliko godina pretvaraju u zdrave sapune, kreme i balzame nakon brijanja. Svoju su kozmetiku nazvali Art in Soap, jer proizvodnja ovih proizvoda uistinu na kraju i izgleda poput prave umjetnosti.

- Proizvodnja nije previše zahtjevna, zapravo je dosta slično kuhanju. Imate recept i radite po njemu. Samo morate jako dobro paziti da nešto ne pogriješite, jer u ovoj vrsti „kuhanja“ nema prostora za pogreške. Dok se krema može vrlo brzo spremiti, primjerice u roku od sat vremena već možete imati gotov proizvod, sa sapunima je skroz drugačija priča. Potrebno je nekoliko sati u proizvodnom pogonu da se proizvod zamiješa i izlije u kalup, a nakon rezanja, slijedi nekoliko tjedana čekanja i sušenja, da biste tek mogli isprobati što ste napravili. Zatim slijedi završna obrada i pakiranje - otkrivaju Ivana i Davor Korošec koji su krenuli u proizvodnju kozmetike na nagovor prijatelja.

Nije svaka koža ista

Treba znati i da nije ni sva kozmetika ista, a nije ni svaka koža ista. Ipak, oni koji su probali kozmetiku s kozjim mlijekom odmah su primijetili razliku. Osobe koje imaju neke zdravstvene probleme s kožom velik dio svojeg života provedu u pokušaju pronalaska odgovarajućeg rješenja za svoje probleme, pa onda odahnu kada to napokon pronađu. Primjenom sapuna od kozjeg mlijeka takva stanja kože se poboljšavaju, a pranje predstavlja užitak, a ne iritaciju >>> FB Art in soap

bottom of page