top of page

HRVATI LETE U SVEMIR: CROCUBE MISIJA

Sateliti nisu novina, nad našim glavama lete već 65 godina, a sada će jedan od njih biti 'naš'

Počela je velika crowdfunding kampanja na Croinvest platformi čiji je cilj prikupiti sredstva za lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu! Sateliti nisu novina, nad našim glavama lete već 65 godina, a njihov točan broj, aktivnih i neaktivnih, prelazi i po nekoliko tisuća. Omogućuju nam funkcioniranje modernog svijeta, od telekomunikacija, interneta, GPS-a, radara, meteoroloških ispitivanja i mjerenja, do znanstvenih i svemirskih istraživanja. No niti jedan od njih nije „naš“, nijedan nema hrvatski pedigre ni hrvatsko znanje. CroCube misija to će uskoro promijeniti.


Za uspješnu misiju potreban je tim stručnjaka različitog kadra, stručan partner u snabdjeveniju dijelovima,

čista soba za sklapanje satelita te sigurno mjesto na raketi za njegovo lansiranje. Ono što je ranije manjkalo, sada je usavršeno od strane Jadranske aero-svemirske asocijacije (Udruga A3) i tvrtke Spacemanic, slovačkog eksperta za nanosatelite čiji dio tima djeluje u Hrvatskoj. Upravo iz Spacemanica dolazi i kapetanica CroCube misije, gospođa Daniela Jović, koja za sobom ima desetke uspješnih lansiranja te na stotine predavanja o svemirskoj tehnologiji diljem svijeta - Ovim projektom želimo spriječiti odljev mozgova i stvoriti platformu za razvoj svemirskog sektora uz podršku Europske svemirske agencije i vodećih svemirskih tvrtki, poručuje.

Hrvatski partneri misije su i Institut Ruđer Bošković te Visoko učilište Algebra. IRB, najveći hrvatski znanstveno-istraživački centar, ustupit će svoje prostorije za integraciju satelita u tzv. čistoj sobi, jer se satelit mora sklapati u sterilnim uvjetima koji onemogućuju kontaminaciju prašinom i drugim česticama koje mogu ugroziti njegovo djelovanje. Spacemanic je dogovorio i suradnju s berlinskom svemirskom tvrtkom Exolaunch – partnerom u lansiranju, koji će CroCube kockicu dopremiti i postaviti na Falcon 9 raketu, u vlasništvu svemirskog diva SpaceX, u drugoj polovici 2023. godine!


Što je nanosatelit i zašto CroCube?

CubeSat su standardizirani mali sateliti (nanosateliti) koji pružaju mogućnost personalizacije i

prilagodbe slaganjem modularnih jedinica. Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite. CroCube je ukupne mase oko 1.1 kg, a čine ga dijelovi: konstrukcija, računalo, napajanje, Sustav orijentacije i stabilizacije, dvije kamere te sustav komunikacije. Vanjske komponente samog satelita bit će obojane u crveno-bijele kvadrate te će naša kockica u orbiti nedvojbeno biti jedinstvena i 100% hrvatska

- Važno je napomenuti da satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje, a kako će biti smješten u nisku orbitu, nakon izvjesnog vremena privući će ga Zemljina gravitacija te će u cijelosti izgorjeti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakve krhotine i tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije – ističe kapetanica Jović.


Podržite CroCube misiju i odletite u svemir

Za uspješno lansiranje potrebno je prikupiti 130.000 eura ili oko 980.000 kuna, stoga organizatori CroCube misije pozivaju sve zainteresirane građane Hrvatske da budu dio ovog povijesnog pothvata i uključe se u crowdfunding kampanju - Ušli smo u ovaj projekt sa srcem i dušom i željom da „mi mali“ napravimo nešto veliko, napravimo velik korak za Hrvatsku s vlastitim znanjem i ulaganjem, zato je CroCube satelit svih građana Hrvatske, za sve buduće astronome i astronaute, STEM-ovce, našu djecu, mlade, ali i one koji su okupljeni ispred obiteljske televizije 1969. gledali kako čovjek dotiče Mjesečevu površinu i sanjali da će jednog dana to postati oni. Ako ste ikad željeli dotaknuti svemir, sada imate priliku, podržite nas i pošaljimo zajedno hrvatski satelit u orbitu! – poručuju iz CroCube tima.

Za svakog donatora, u znak zahvale, pripremljene su i razne nagrade. Svaka donacija bit će automatski nagrađena tzv. boarding passom, odnosno „kartom za ukrcaj na satelit“ koja će, s imenom i prezimenom donatora, biti spremljena na micro karticu unutar satelita i s njime odletjeti u svemir. Time ćete službeno poslati svoje ime u svemir te dobiti i službenu Zahvalnicu od organizatora misije. Tu su još i CroCube majice, platnene torbe, magneti, privjesci i drugi artikli kojima ćete moći pokazati svoju podršku i sudjelovanje u projektu koji je lansirao prvi hrvatski satelit.


Satelit CroCube će fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije, svi zainteresirani građani, studenti, znanstvenici... moći će na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita, te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom, prikupljati podatke i iste obrađivati u narednim godinama. Cijeli projekt i doniranje pratite na >> crocube.hr

Comments


bottom of page