top of page

HRANA BEZ GLUTENA LAKO SE PRIPREMA

Riječki studenti i A1 All Natural obilježili mjesec posvećen bolesti celijakiji

foto A1 All Natural

U mjesecu posvećenom celijakiji, oboljele podsjećamo kako si mogu olakšati život s ovom autoimunom bolešću s kojom se svakodnevno teško nose. Riječki studenti odlučili su organizirati događaj „Ispeci pa baki reci“ kojim su dočarali jednostavnost pripreme bezglutenskih proizvoda koji su oboljelima jedini lijek.

Tako su Marijana Bogdanović, Ana Krunić, Ella Antić, Monika Mrvoš, Ana Maria Franulović te Maja Želežić, studenti 4. godine Ekonomskog fakulteta u Rijeci, zajedno s tvrtkom A1 All Natural, uzeli kuhinjski pribor i pokazali uživo na Facebooku kako na brz i jednostavan način možemo doći do sjajnih obroka kojim će si ljudi s celijakijom život učiniti ugodnijim. Iako u Hrvatskoj ne postoji registar oboljelih, smatra se da od celijakije boluje čak 1% stanovnika, a pretpostavka je da ih je u Hrvatskoj 40 tisuća. Ipak, zbog nerazumijevanja bolesti često se događa da oboljeli imaju krivu dijagnozu.

Koliko je celijakija opasna govori i cijeli niz simptoma koje oboljeli imaju, pa tako se osobe s celijakijom mogu susresti s kroničnim proljevom, povraćanjem, gubitkom tjelesne mase, bolovima ili nadutosti trbuha, kroničnom opstipacijom ali i nižim rastom, odgođenim pubertetom, alopecijom, anemijom, kroničnim umorom, osteporozom, aftama, promjenama na koži i na zubnoj caklini, neplodnosti i neurološkim problemima pa tako nije niti čudno da ovu bolest zovu bolesti s tisuću lica.

- Jedini lijek kod celijakije jest striktna doživotna bezglutenska dijeta tako da prilikom odabira namirnica pažnju treba obratiti i na skrivene izvore glutena koji se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima. Osnovu prehrane trebalo bi činiti povrće i voće, meso, jaja, riba, zdrave masnoće, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke te cjelovite bezglutenske žitarice i pseudo žitarice poput prosa, heljde, quinoe, amaranta i riže- poručila je predsjednica udruge CeliVita Amalija Jurjević Delišimunović.

- Pri proizvodnji bezglutenskih proizvoda najčešće se koriste različite mješavine brašna bezglutenskih žitarica kako bi postigle teksturu što sličniju „običnom“ kruhu. Najbolja svojstva pokazalo je rižino, kukuruzno i sojino brašno, a u posljednje vrijeme sve više se koriste i brašno tapioke, leće i heljde. S nutritivnog aspekta, svakako bih izdvojila Bakin mix koji se nedavno našao i na listi lijekova - rekla je nutricionistica Petra Vlak. bezglutenska ishrana, hrana bez glutena, proizvodi bez glutena, a1 all natural web shop, gossip promocija, gossip vijesti

bottom of page