top of page

GYNOSITOL SAVJETUJE: OVO SU NAJBOLJE VJEŽBE AKO PATITE OD SINDROMA POLICISTIČNIH JAJNIKA

Koje vrste vježbe raditi, ako imate PCOS

Ako imate sindrom policističnih jajnika (PCOS), bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti može biti korisna za upravljanje simptomima. Ovih nekih vrsta vježbi mogle bi vam biti posebno korisne, zato radite ih sa posebnom motivacijom!


  • Aerobno vježbanje. Aerobna tjelovježba, poput brzog hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, može vam pomoći u regulaciji hormona, smanjiti otpornost na inzulin i poboljšati cjelokupno zdravlje. Pokušajte vježbati umjereno barem 30 minuta, dva do tri puta tjedno, a vikednom više šetati, trčati ili planinariti.

  • Trening otpora. Trening otpora kao što je dizanje utega može vam pomoći u izgradnji mišića i poboljšati osjetljivost na inzulin, koja je često smanjena kod osoba s PCOS-om. Pokazalo se da takav trening povećava mišićnu masu i smanjuje masti, koje osobe koje pate od PCOS-a često imaju viška. Dizanje utega u kombinaciji sa zdravom prehranom, može pomoći u gubitku težine, što je važno za osobe s PCOS-om koje se mogu boriti s debljanjem.

  • Joga. Joga može pomoći u reguliranju hormona i poboljšanju cjelokupnog zdravlja, a također i smanjuje stres. Svako vježbanje, uključujući jogu, može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja, što može biti posebno korisno za osobe s PCOS-om koje mogu doživjeti depresiju i tjeskobu.

  • Pilates. Pilates može pomoći u poboljšanju ravnoteže, fleksibilnosti i snage, a može biti posebno koristan za one s PCOS-om. Pilates je vrsta vježbe koja može biti korisna za osobe sa sindromom policističnih jajnika iz nekoliko razloga: poboljšava fleksibilnost i ravnotežu, podržava gubitak težine, smanjuje stress i poboljšava raspoloženja. Još jedna prednost pilatesa je i da povećava snagu mišića jer se usredotočuje na izgradnju snage kroz kontrolirane pokrete tijela.

  • Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT). HIIT je vrsta vježbe u kojoj se izmjenjuju periodi visokog intenziteta i razdoblja nižeg intenziteta. HIIT može biti učinkovit način za poboljšanje osjetljivosti na inzulin i regulaciju hormona.

Bez obzira koji sport odaberete za sebe, najvažnije je da se tijekom vježbanja osjećate ugodno i zadovoljno, jer tada ste već na pola puta do uspjeha!


Za više informacija o sindromu policističnih jajnika, koji pogađa 1 od 10 žena doznajte na gynositol.hr a svoju kutijicu Gynositola nabavite odmah na behappy.hr


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page