top of page

ESRTE BANK: SVE ŠTO TREBATE ZNATI O UVOĐENJU EURA

Savjeti i informacije dostupni svima

Ako vam skoro uvođenje eura kao službene valute, kao i promjene koje time nastaju, stvara određenu zabrinutost, slobodno se opustite! Zato smo tu da vas savjetujemo i informiramo o svemu što je bitno kako biste i dalje bili bezbrižni, poručili su iz Erste bank


Do kad možete mijenjati kune za eure?

Imat ćete dovoljno vremena za zamjenu...Tijekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura mijenja se gotov novac kuna za eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (1 EUR = 7,53450 HRK) u svim poslovnicama i to bez naknade.U slučaju potrebe za većim iznosom eura (više od 20.000 HRK), javite se na broj telefona 0800 7890 ili na erstebank@erstebank.hr najmanje tri radna dana prije željenog datuma isplate.

Što trebate napraviti sa svojim kunama prije 1.1.2023.?

Preporuka je da se prije uvođenja eura gotovinu u kunama položi na račune, jer će se 1.siječnja 2023. svi novčani iznosi u kunama na vašim računima automatski konvertirati u eure. Važno je da znate da novčanice na svoj račun možete uplatiti bez ikakve naknade u Erste banci, a od 1.listopada 2022. ne naplaćuje se naknada za uplatu kunskih kovanica na račune u banci. Ako uplaćujete 50 ili više komada kunskih kovanica, obavezno ih sortirajte po apoenima i specificirajte prije dolaska u poslovnicu - tako ćete manje vremena provesti u poslovnici.

Do kada možete plaćati u kunama?

Od 1.1. do 14.1.2023. traje razdoblje dvojnog optjecaja tijekom kojeg ćete moći plaćati gotovim novcem - u kunama i u eurima. Eventualni ostatak zaprimit ćete u eurima.

Kada možete dobiti prve pakete kovanica u eurima?

Od 1.12.2022. u banci ćete moći kupiti početni paket eurokovanica u vrijednosti 100 HRK (13,28 EUR), koji će sadržavati 33 eurokovanice svih apoena, a moguće je opskrbiti se maksimalno s 2 paketa. Ipak, budite strpljivi jer eurokovanice možete koristiti od 1.1.2023. Za više savjeta i detalja posjetite internetsku stranicu na kojoj u svakom trenutku možete saznati detaljne informacije o uvođenju eura >> erstebank.hr/euro-informacije

bottom of page