top of page

DR.MARTINA BRAČUN: MIOINOZITOL I FOLNA KISELINA KLJUČNI SU ZA TRUDNOĆU

Gynositol je dodatak prehrani hvale brojni stručnjaci

Martina Bračun Gynositol
dr.Martina Bračun

Dr. Martina Bračun, specijalist ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz humane reprodukcije iz poliklinike BetaPlus otkriva zašto su mioinozitol i folna kiselina ključna su kombinacija za trudnoću


Uzimanje mioinozitola u kombinaciji s folnom kiselinom korisno je za žene koje žele zatrudnjeti, osobito za one s policističnim jajnicima. Ova kombinacija ne samo da poboljšava plodnost, već pruža brojne zdravstvene dobrobiti tijekom trudnoće, objašnjava dr.Bračun


Mioinozitol je prirodni spoj koji se može naći u mnogim vrstama hrane, uključujući voće, žitarice i orašaste plodove. Istraživanja su pokazala da mioinozitol igra važnu ulogu u procesu sazrijevanja jajnih stanica, poboljšavajući njihovu kvalitetu i povećavajući šanse za uspješnu trudnoću. Osim toga, mioinozitol poboljšava osjetljivost na inzulin, čime se smanjuje razina inzulina i testosterona u tijelu, što je osobito korisno za žene s policističnim jajnicima. Naime, žene s policističnim jajnicima često imaju inzulinsku rezistenciju i povišenu razinu testosterona, a to može rezultirati poremećajem menstrualnog ciklusa i neplodnošću.

gynositol

Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, važna je za razvoj neuralne cijevi fetusa, a njezin nedostatak može rezultirati ozbiljnim razvojnim poremećajima. Preporuča se uzimanje folne kiseline prije i tijekom trudnoće kako bi se smanjio rizik za oštećenje neuralne cijevi fetusa.


Kombinacija mioinozitola i folne kiseline donosi brojne prednosti ženama koje žele zatrudnjeti. Sinergija ovih spojeva pomaže u poboljšanju kvalitete jajnih stanica, povećavajući šanse za uspješnu trudnoću. Osim toga, njihov zajednički učinak na regulaciju inzulina i spolnih hormona doprinosi stabilizaciji menstrualnog ciklusa, što može biti ključno za postizanje trudnoće.


Kod IVF postupaka mioinozitol također igra važnu ulogu. Istraživanja su pokazala da žene koje uzimaju mioinozitol tijekom IVF postupaka imaju veću vjerojatnost postizanja kliničke trudnoće i živorođenih beba. Uz to, mioinozitol može smanjiti rizik od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS), što je potencijalna nuspojava IVF-a.

gynositol

Uz njihovu ulogu u poboljšanju plodnosti i osiguravanju zdrave trudnoće, kombinacija mioinozitola i folne kiseline može pomoći i u smanjenju rizika od komplikacija koje mogu nastati tijekom trudnoće. Na primjer, smanjenje inzulinske rezistencije povezano s mioinozitolom može pomoći kod gestacijskog dijabetesa.


Uzimanje mioinozitola i folne kiseline prije i tijekom trudnoće pruža mnoge dobrobiti za plodnost i zdravlje trudnoće. Žene koje planiraju zatrudnjeti ili su već trudne, u dogovoru s liječnikom, trebale bi razmotriti dodatak prehrani koji sadrži ove dvije ključne komponente kako bi osigurale uvjete za uspješnu trudnoću i zdrav razvoj svoje bebe. Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i dobru prenatalnu skrb, kombinacija mioinozitola i folne kiseline može doprinijeti postizanju cilja svake žene – zdrave i sretne trudnoće. Svoju kutijicu naručite odmah na behappy.hr


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Comments


bottom of page