top of page

DOBITNICI PORINA ZA GOSSIP O SVOJOJ GLAZBI I SAVJETIMA BUDUĆIM ROCK BENDOVIMA

Hrvoje Prskalo iz banda Bang Bang

band Bang Bang
band Bang Bang/foto Ljubo Zdjelarević

Band Bang Bang dobitnici su nagrade Porin za "Najboljeg izvođača godine" 2015.godine, od kada nisu prestali sa izdavanjem novih pjesama i nastupima diljem Hrvatske. Povodom njihovog petog singla s nadolazećeg trećeg albuma, Hrvoje Prskalo otkrio je zanimljive novosti i razmišljanja banda za Gossip


Kad možemo očekivati album i kakve nas još pjesme očekuju? Album izlazi u rujnu ove godine. Deset pjesama je snimljeno i trenutno razmišljam da bi možda stigli ubaciti još jednu do termina za slanje u tisak. Većina pjesama su brže i žešće za razliku od prva dva albuma, ima tu opet raznih stilova i kombinacija. Nemamo goste instrumentaliste, osim Dooksa na "Striptease-u", sve instrumente smo odsvirali sami, ali bit će tu i jedna zanimljiva autorska suradnja. Za sada neka to ostane kao iznenađenje. Spot za aktualni singl je zavodljiv i dosta provokativan – dobijete li kakve poruke od kolega ili fanova, što kažu na spot? Kako kome, meni je više zabavan nego provokativan. Ganjali smo neku estetiku bendova iz devedesetih godina, i zvukom i slikom. Bilo je malo međusobne polemike oko nekih "eksplicitnih" kadrova, ali pobogu, pjesma se zove "Striptease"... Već ste dugo na našoj sceni. Kako vam se sviđaju nove nade naše estrade i koliko se scena promijenila od vaših početaka? Ima jako talentiranih mladih ljudi, ali mi se generalno ne sviđa nova "estrada" ni novi zvuk, čast izuzecima. Većinom se sve vrti oko trenda, PR-a i ostalog popratnog sadržaja koji je danas bitniji od same pjesme i izvedbe. Ja ću najvjerojatnije biti onaj deda koji djeci buši digitalne lopte i ne koristi hologram ni teleporter, pa 'ko sam ja da sudim.

Što biste savjetovali budućim rock bendovima koji tek počinju? Postoje li neke ključne lekcije ili spoznaje koje ste usput stekli i koje biste željeli podijeliti s njima? Ne pristajte na kompromise, dobro se zabavljajte i nabavite svog tonca. I da, ne trebaju vam skupi instrumenti da bi bili kreativni i originalni.

Kako se vaš zvuk razvijao tijekom vremena? Možete li opisati glazbeni napredak i značajne utjecaje koji su oblikovali vaš stil? Krenuli smo s nekim retro pop stilom. Lara je presudila bendu nazvavši ga po pjesmi od Nancy Sinatre, svidjela joj se ta tremolo gitara i cijela atmosfera pa smo ispočetka radili pjesme u tom stilu. S vremenom nam je taj tip aranžmana malo i dosadio, mijenjali su se i članovi benda pa je htio - ne htio bend doživio prvu transformaciju u zvuku. Kasnije smo počeli i koketirati sa samplovima i synthesizerima... A ja sam se još u mladosti dosta naslušao bendova (sa ženskim vokalima) tipa Garbage, Cardigans, Portishead pa se vjerojatno čuju i ti utjecaji u našim aranžmanima.

bottom of page