top of page

DIZAJNIRALI POSEBAN KREVET BROD ZA DJECU

Zajednička suradnja Klinike za dječje bolesti Zagreb, I TO NIJE SVE! agencije i Interijera BALBOA

krevet brod za djecu
foto I TO NIJE SVE!

U suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, kreativna agencija I TO NIJE SVE! dizajnirala je originalan krevet brodić, koji će uvelike pomoći sniziti stres djece na bolničkom liječenju. Radi se o dječjem bolničkom krevetu u obliku malog broda, koji će djeci u Klaićevoj olakšati boravak te utjecati na smanjenje razine stresa prilikom odlaska na dijagnostičke preglede ili operativne zahvate.


Tim kreativaca I TO NIJE SVE! agencije proučio je razne znanstvene studije i otkrio da je veliki stres kod djece na bolničkom liječenju „putovanje u nepoznato“. U trenutku kada dijete mora ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat, napušta se sigurno okruženje bolničke sobe te dijete hodnicima i liftovima putuje u nepoznato. Razina stresa se podiže, a pogotovo i iz razloga što roditelji u tom trenutku više ne mogu biti uz svoje dijete, već samo bolničko osoblje. Djeca u takvim trenucima puno plaču i galame, ne shvaćajući ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda.

Brodić je napravilo poduzeće Interijeri BALBOA, a svojim dizajnom prati bolničke uvjete te gabarite standardnih kreveta, kako bi se s njim moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama. Prilikom dizajna vodilo se računa i o drugim aspektima upotrebe kreveta, poput upotrebe svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata. Osim praktične primjene, ovaj će brodić svojim dizajnom poticati djecu i na maštanje te pričanje priča.


- Investirali smo svoje vrijeme i resurse u ovaj projekt kako bismo djeci na bolničkom liječenju u što većoj mjeri smanjili razinu stresa te ponudili potencijalno rješenje u obliku nečeg kreativnog. Iznimno mi je drago što imamo priliku na ovaj način vratiti zajednici te se i ovim putem zahvaljujem Klaićevoj na povjerenju i strpljivosti - poručio je Alen Kekić, osnivač i kreativni direktor I TO NIJE SVE! agencije.


- Kad nam se agencija prvi puta javila s idejom bili smo oduševljeni. Brodić će sigurno pozitivno utjecati na snižavanje razine stresa kod djece te ćemo ga upotrebljavati u većini slučajeva za prijevoz djece iz soba na dijagnostičke preglede koji znaju biti invanzivni i stresni za djecu, pogotovo djecu manjeg uzrasta. Vjerujem da će dugoročnom upotrebom ovog brodića uistinu i postati jasno da bolnice ne moraju biti mjesta kojih djecu treba biti strah. Uspoređivat ćemo kako djeca reagiraju na vožnju u ovom brodiću za razliku od standardnih bolničkih kreveta te vjerujem da ćemo dugoročno svakako i u većoj mjeri mijenjati dosadašnje prakse - izjavila je doc.dr.sc. Iva Hojsak, zamjenica Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

- Vjerujem da ćemo primjenom ovog kreveta potaknuti bolnice na promjene. Osoblje Klaićeve uistinu budi nadu te pokazuje koliko su pojedinci u zdravstvenom sustavu progresivni u svom razmišljanju i radu te me veseli što smo ovu suradnju realizirali upravo u Hrvatskoj. Naime, ovaj krevetić je prvi takav bolnički krevet na svijetu te će biti zanimljivo pratiti njegovu primjenu i u ostatku svijeta - dodaje idejni začetnik projekta, Ozren Tabaković.


A da bi se jedan ovakav proizvod napravio, moralo se voditi računa i o jedinstvenom obliku uzglavlja koje blokira pogled te ujedno zabavlja, okuplja pažnju i drži usmjerenost na crtane likove. Krevet je morao biti jednostavan za korištenje i održavanje - jer ga se mora dezinficirati nakon svakog korištenja, a izgledom privlačan djeci te dodatno paziti na njegovu uporabnost. Više od svega, krevet je morao postati funkcionalan te se svojim dizajnom uklopiti u praktičnu upotrebu.


Kako bi svim bolnicama u Hrvatskoj ali i svijetu osigurali ovakve krevete, I TO NIJE SVE! agencija će dizajn krevetića broda, kao i njegove module, gabarite i mehaniku, ustupiti svim zainteresiranim bolnicama na globalnoj razini i u potpunosti bez naknade >>> itonijesve.com/brodic

bottom of page