top of page

ALERGIJA ILI PREHLADA - KAKO IH RAZLIKOVATI?

Lertal savjeti: mogući simptomi kod alergija vs.kod prehlada

alergija ili prehlada

Alergija ili prehlada – kako ih razlikovati?


Događa li se alergija ili prehlada i kako ih zapravo razlikovati?

Alergija i prehlada su dva različita medicinske stanja sličnih simptoma, ali ih je moguće razlikovati na temelju nekoliko ključnih karakteristika. Pokušajte ih razlikovati prateći…

1. Moguće uzroke

  • kod alergija: alergija nastaje kad imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje obično nisu štetne, poput peludi, prašine, dlaka kućnih ljubimaca i sl. Alergijska reakcija može biti sezonska (npr. peludna groznica) ili izazvana stalnim izloženostima alergenima.

  • kod prehlada: prehlada je virusna infekcija gornjih dišnih puteva, a najčešće je uzrokuju rinovirusi. Prehlade su zarazne i šire se kapljicama iz zraka ili kontaktom s kontaminiranim površinama.

alergija ili prehlada

2. Početak simptoma:

  • kod alergija: simptomi alergije obično nastupaju brzo nakon izlaganja alergenu, bilo da se radi o peludi, prašini ili nečem drugom.

  • kod prehlada: simptomi prehlade obično se razvijaju postupno, obično unutar 1-3 dana nakon izlaganja virusu.

3. Trajanje simptoma:

  • kod alergija: aimptomi alergije mogu trajati nekoliko tjedana ili čak cijelu sezonu, ako je uzrok sezonski alergen poput peludi.

  • kod prehlada: Simptomi prehlade obično traju kraće, obično 7-10 dana, i obično se postupno poboljšavaju.

alergija ili prehlada

4. Karakteristični simptomi:

  • kod alergija: tipični simptomi alergije uključuju svrbež očiju, nosa i nepca, kihanje, curenje nosa, suhi kašalj i poteškoće s disanjem.

  • kod prehlada: simptomi prehlade uključuju curenje nosa, začepljen nos, kašalj, grlobolju, blagu temperaturu i općenito osjećaj slabosti.

5. Ostali čimbenici:

  • kod alergija: alergijske reakcije često se pogoršavaju u određenim okolnostima, poput boravka na otvorenom u sezoni kad je prisutna određena pelud.

  • kod prehlada: prehlade su češće tijekom hladnijih mjeseci, a također se često šire u gužvama i okruženjima s većom koncentracijom ljudi.

Važno je napomenuti da ove smjernice nisu apsolutne i da je najbolje konzultirati liječnika ako niste sigurni o uzroku vaših simptoma. Liječnik će uvijek moći postaviti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajuće rješenje za vaše stanje.

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima.


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

bottom of page