top of page

ALERGENE BILJKE U JESEN: ŠTO UZROKUJE ALERGIJSKE REAKCIJE I KAKO SE ZAŠTITITI?

Alergije izazvane biljkama u jesen mogu uzrokovati simptome poput kihanja, svrbeža očiju i nosa te općenito lošeg osjećaja

alergene biljke
Alergene biljke u jesen: što uzrokuje alergijske reakcije i kako se zaštititi?

Alergene biljke česte su i u jesen. No, što zapravo uzrokuje alergijske reakcije i možemo li se naučiti zaštititi?

Jesen donosi prekrasne promjene u prirodi, ali za alergične pojedince to može značiti povećane neugodnosti. Alergije izazvane biljkama u jesen mogu uzrokovati simptome poput kihanja, svrbeža očiju i nosa te općenito lošeg osjećaja.

Istražimo zajedno koje su najčešće alergene biljke u jesen, zašto se alergijske reakcije pojačavaju u tom razdoblju te kako se možete zaštititi od njihovih utjecaja.

alergene biljke

Najčešće alergene biljke u jesen:

  1. Ambrozija: ambrozija je vjerojatno najpoznatija biljka koja uzrokuje alergijske reakcije u jesen. Njezini peludi mogu izazvati jaku reakciju kod osoba alergičnih na ambroziju.

  2. Pelud trava: različite vrste trava oslobađaju pelud tijekom jeseni, što može uzrokovati simptome kod osoba osjetljivih na pelud trava.

  3. Pelud drveća: određene vrste drveća kao što su breza, hrast, joha i cedar također oslobađaju pelud u jesen, što može izazvati alergijske simptome kod osjetljivih pojedinaca.

  4. Pelud cvjetnica: cvjetnice poput krizantema i maruna također mogu proizvesti pelud koja može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi.

  5. Pelud korova: osim ambrozije, postoji niz drugih korova koji mogu izazvati alergijske simptome u jesen, kao što su kiselice, pelin i ragweed.

Zašto alergijske reakcije osjećamo i u jesen?

Jesen je sezona kada mnoge biljke cvjetaju i oslobađaju pelud kako bi se razmnožile. Topli dani i hladne noći karakteristične za jesen potiču otpuštanje peludi u zrak. Ovaj proces stvara veći broj alergena u zraku, što dovodi do pojačanih alergijskih reakcija.

alergene biljke

Kakav je njihov utjecaj na organizam, kako se zaštititi?

Kad osoba alergična na određene biljke udiše pelud, imunološki sustav reagira pretjerano i pokreće lančanu reakciju simptoma. To može uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kože te opću nelagodu.

alergene biljke

Kako biste se zaštitili od utjecaja alergena biljaka u jesen, preporučuje se:

  • Pratite dnevnu prognozu peludi i ostanite unutra kad je koncentracija visoka.

  • Koristite klima uređaje s filterima koji hvataju pelud iz zraka.

  • Često perite ruke, lice i odjeću nakon boravka na otvorenom.

  • Nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od peludi.

  • Razgovarajte s liječnikom o mogućnostima liječenja.

Iako jesen donosi prekrasne prirodne pejzaže, za alergične osobe to može značiti povećane neugodnosti zbog alergijskih reakcija uzrokovanih alergenim biljkama.


Praćenjem prognoza peludi i primjenom odgovarajućih mjera opreza, možete znatno smanjiti utjecaj alergena na svoj organizam i uživati u jesenskim radostima. Ako su simptomi ozbiljni, svakako potražite savjet liječnika kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje potrebe.

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page