top of page

ADVENT ZAGREB OTVARA SE PALJENJEM SVIJEĆE

Ove godine vraća nas u djetinjstvo i budi najdraže uspomene

Božićna čarolija se vraća u Zagreb! Ove godine Advent Zagreb vraća nas u djetinjstvo i budi u nama najdraže uspomene. Kroz brojne koncerte, predstave, izložbe, igračke u proširenoj stvarnosti, delicije i prigodne dekoracije doživite pravu božićnu čaroliju i zajedno sa svojim najdražima stvorite nove nezaboravne uspomene.


Uhvatite omiljenu igračku i otputujte u neka druga vremena. Tople lampice, nasmiješena lica, pahulje snijega u dvokoraku s notama božićnih pjesama. To je čarolija Božića koju može ponuditi jedino Zagreb za vrijeme Adventa. Tri godine zaredom najbolji božićni sajam u Europi, vraća nas u prošlost. Magijom nam otkriva tajne lokacije na koje je sakrio najdraže prijatelje iz djetinjstva – igračke. Prilika je to za kreiranje neviđenih zagrebačkih adventskih razglednica, u našim srcima i kroz proširenu stvarnost.


Dopustite zagrebačkom Adventu da vam ispriča najtopliju božićnu priču i dođite na program otvaranja u subotu, 27.studenog u 17h, kada će se paliti svijeća na Manduševcu. Dva sata kasnije, u 19h, čeka vas paljenje lampica na Zrinjevcu i brojni programi na drugim lokacijama diljem centra Grada.

Glazba u Adventu

Božić je idealna kulisa za glazbene događaje, a Advent Zagreb nudi čak 14 programa s preko 100 koncerata koji će se pobrinuti da svaki posjetitelj pronađe baš onu melodiju koja će ga najviše ponijeti u magičnu atmosferu blagdana. Bilo da želite uživati u toplini dvorane ili pak vani grijati ruke na šalicama toplog vina ili čokolade, postoje brojne lokacije diljem grada koje će odašiljati božićne note: od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera, filmskih melodija, tradicionalne hrvatske glazbe do modernih pop pjesama.


Kultura u Adventu

Zagreb je grad koji cijele godine dočekuje razne umjetnike i izvođače širom otvorenih ruku, a naročito je ponosan na svoje muzeje, galerije, kazališta i sve one koji žele svoju viziju kulture predstaviti upravo na zagrebačkim ulicama. Advent Zagreb unosi blagdanski duh u ova odredišta, i to u obliku kazališnih predstava, izložbi, radionica, šetnji te čak i sportskih aktivnosti. Prošećite (ili potrčite!) zagrebačkim ulicama ovog adventa i zavirite u bogat program - sigurni smo da ćete svoja srca obogatiti jednim predivnim iskustvom.

Advent za djecu

Sjetite se Božića kad ste bili mali. Nestrpljivo iščekivanje božićnog jutra, fini kolači koje je mama izvadila iz pećnice, obitelj na okupu pored blještavog božićnog drvca. Naravno da su djeca ta koja vjeruju u čaroliju Božića, jer oni je mogu vidjeti u svemu! Upravo je zato njima posvećeno mnoštvo različitih programa na ovogodišnjem Adventu: od predimenzioniranih igračaka, ogromnih sustava željeznice obavijenih u snježnu idilu, druženja s likovima iz najdražih bajki te predstave koje će ih nasmijati do suza.


Ugostiteljski objekti diljem Zagreba ovog Adventa na svoje blagdanske stolove izlažu bogatu ponudu hrane i pića, a nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Dovoljno je samo da provirite u jedan od izloga i bit će vam jasno da je ovo mjesto i za djecu i za odrasle, da se tu pričaju neke priče iz davnina na sasvim novi način, da je ovo mjesto zabave i educiranja o tradiciji, mjesto na kojem možete zastati i diviti se, ali i kupiti savršeni božićni poklon s jedinstvenom porukom.

Igračke u proširenoj stvarnosti

Motive ovogodišnjeg Adventa doživite kroz sadržaj proširene stvarnosti. Tradicionalne igračke koje su se nekad proizvodile u Zagrebu u središtu su Adventa 2021. godine. Brojne će generacije tu prepoznati svoje poklone koji su ih čekali ispod božićnog drvca, koje su priželjkivali cijele godine i koji su potom obilježili njihovo djetinjstvo. No, tu dolazi Equinox XR, aplikacija koja te klasične igračke vodi u budućnost, u naše domove, u dvorišta, diljem Hrvatske i diljem svijeta; ona ih pretvara u virtualne igračke. Ovo iskustvo proširene stvarnosti (AR) zapravo je vrlo jednostavno doživjeti, dovoljno je svega par koraka: skinite aplikaciju Equinox XR, dostupnu za iOS i Android pametne uređaje i tablete, registrirajte se i dok prolazite određenim lokacijama u centru Zagreba, gledajte ih kroz ekran uređaja - čeka vas iznenađenje u obliku kutija koje otvarate dodirom na ekranu.

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je i projekt Svjetlost Adventa, uz pomoć kojeg želi pokrenuti tople emocije i osjećaj zajedništva kod svih posjetitelja. Oni će, prolazeći ulicama Gornjeg grada, s prozora osluškivati tople priče koje će im ispričati lokalne institucije, ali i stanovnici uz pomoć dekoracija. Brojne će zgrade na Gornjem gradu u božićno vrijeme dati svoj doprinos zagrebačkom Adventu tako da svoje prozore učine čarobnima uz pomoć lampica, češera, orašara, zvjezdica i brojnih drugih, maštovitih kreacija. Detaljan program i brojne zanimljive informacije potražite na adventzagreb.hr i veselimo se zajedno!

bottom of page