top of page

12 KILOMETARA SREBRNIH LAMPICA POSTAVLJENO JE ZA ADVENT NA GRADINI

Prekrasan spoj povijesti i budućnosti

advent na gradini
foto Nikola Zoko

Prva nedjelja Adventa obilježena je u cijeloj Hrvatskoj, a posebno svečano je bilo na otvorenju još jednog Adventa na Gradini! U isti je mah upaljeno čak 12 kilometara božićnih lampica koje su osvijetlile Kaštel i tako označile početak Adventske čarolije na Gradini u Rijeci. - Jako smo ponosni na ovaj Advent, jer smo vratili sjaj i posebnost Adventa, a ljudi su to odlično prihvatili, dolaze nam iz cijele regije, želeći biti dio ove priče! - kaže Vedran Babić, glavni organizator ovog eventa. U proteklim godina, Advent na Gradini je posjetilo čak 300.000 posjetitelja, a ove se godine očekuje preko 60.000. Zanimljivo je da na Gradinu u vrijeme Adventa dolaze susjedi - Talijani i Slovenci, ali i brojne grupe iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Advent na Gradini ove je godine u srebrnom ruhu, kojeg stvaraju lampice hladnijeg, ali intenzivnog sjaja. One na poseban način osvjetljavaju zmaja, simbol Trsatske gradine, Rimsku kulu i okolne zidine stvarajući kulisu detaljima predstavljeni na ovom Adventu, posebno najveću europsku krunu – Votivna krunu koja priča priču o burnoj riječkoj povijest. - Kruna kao simbol vladavine, moći i časti prisutna je u brojnim ceremonijama, svečanostima, a kroz povijest su krune bile važan koncept moći i vlasti te su se upravo zbog kruna vodili osvajački pohodi, stvarale polemike oko nasljednika, oslobađali se teritoriji... No, jedna je kruna, ova Votivna možda nepravedno zapostavljena u bespućima povijesti, svjedok je burnih zbivanja u šarolikom mozaiku povijesti Rijeke. Danas je izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, a za nju se veže zanimljiva priča koja uključuje Napoleona, irskog feldmaršala Lavala Nugenta i Sveto raspelo, uz zajednički nazivnik, oslobađanje Rijeke - kaže Babić dodajući kako je ova zavjetna kruna 'bačena' na unutarnji dio Trsatskog Kaštela, zapravo 10 puta veća od originala što je ujedno i najveća Europska kruna koju danas možete vidjeti.

Advent na Gradini, prekrasan spoj povijesti i budućnosti

U stari kaštel Gradine, prođite kroz ogroman „poklon“ visine gotovo šest metara koji vas vodi do originalnog ulaza u ovu utvrdu. Ona je, elegantna, svečana i ponosna, ukrašena svjetlom lampica, pružajući svim posjetiteljima dašak blagdanske čarolije ali i onaj prepoznatljivi Adventski šušur. Zvijezda i ovog adventa je Votivna kruna, kraj koje se obavezno fotografirajte te krenite kamenim stepenicama prema gornjem platou s kojeg se možete popeti na Rimsku kulu. Do samog vrha, a ujedno i najviše točke Trsatske Gradine vode vas vijugave stepenice, a s vrha kule puca pogled na Rijeku i njezinu okolicu uključujući i otoke.

Kad ste spustite na najnižu točku Gradine, naći ćete se u špilji u kojoj su postavljene unikatne, ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata koje stvaraju pravi mali grad kojeg čini 12 betlehemskih kućica koje obasjavaju svjetlosni efekti. U ovom je jaslicama postavljeno 125 različitih figurica koje su izradile vrijedne ruke talijanskih majstora, ali i dopunjene detaljima izrađenim u Rijeci i okolici. Jaslice se sastoje od štalice s Isusom, Marijom i Josipom u pokretima kojima se iz daljine približavaju tri kralja. Uz prikaz pastira s ovcama, jaslice krase mostovi, mala tržnica, osvjetljenje špilje sa životinjama i trgovi sa živopisnim prikazom iz svakodnevnog života, dok vizualni dojam dodatno krasi vodopad i efekti vatre. Prostiru se na čak 4 m kvadratna, a dolaze u paketu s rustikalnim, ručno obojenim, drvenim sanducima te tako tvore jedinstvenu cjelinu.

Adventska bajka na Gradini trajat će sve do 6. siječnja, tijekom cijelog razdoblja posjetitelje očekuje bogat program, raznovrsna gastronomska ponuda i jedinstveni ambijent oplemenjen svjetlošću tisuća božićnih lampica. Svakog vikenda posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu, a u posjetu mališanima svake srijede stižu Djed Božićnjak i Baka Mraz!


bottom of page